Scurt ghid în lumea parfumurilor

Și pentru a vă demonstra încă o dată complexitatea acestei industrii care n-o să înceteze să ne surprindă prin imaginație și suspans, am strâns un top cinci lucruri care să îți folosească drept mic ghid de călătorie prin această lume complexă de tonuri și subtonuri florale, orientale, fresh sau lemnoase. Și chiar dacă nu vei găsi acel parfum ideal pentru tine, te asigurăm încă de la început că există tot atâtea parfumuri pentru fiecare dintre stările tale. Iată de ce poți să ții cont în căutarea unei esențe noi când ajungi la Very&So.

1. Parfumurile îți pot influența mood-ul. Coco Chanel a spus că „Parfumul este un accesoriu suprem, nevăzut și de neuitat”. Chiar dacă nu ești o fashionista, cu zeci de genți și pantofi pe care să îi schimbi în funcție de zi sau dispoziție, ai acel parfum care îți dă șansa să îți alegi starea și ocazia. Există chiar și o știință în acest sens. Aromacologia studiază legătura dintre psihologie și tehnologia parfumului. Prin urmare, e dovedit științific faptul că aromele îți pot influența mood-ul. Acesta e și motivul pentru care unii dintre noi au deja o „garderobă” de parfumuri pe care le poartă în funcție de moment: o seară romantică după o zi lungă în fața computerului, un weekend relaxant la un pahar de vin roșu sau chiar parfumul care să le „anime” o dimineață mohorâtă de luni.

2. Poți să îți creezi propriul parfum. Nu e un secret deja că dragostea pentru parfumuri poate duce la folosirea mai multor esențe în același timp. Plecăm de la prezumția că prin combinarea acestora, purtătorul va încerca să „fabrice” esența care îl reprezintă cel mai bine și aici regăsim un curaj drept de admirat. Cu toate că nu e o practică potrivită sau simplă pentru majoritatea, poți oricând să începi să experimentezi și, exact ca în modă, să îți creezi un stil definitoriu. Totodată, ai nevoie de o bună cunoaștere a aromelor pentru a ști cum să le combini astfel încât să te asiguri că notele fac parte din aceeași familie și că se completează. Pe măsură ce te obișnuiești cu suprapunerile, inspirația îți va dicta când să adaugi note tari. Poate că te întrebi cum ar putea să te ajute un astfel de proces, complicat la prima vedere. Ei bine, noi ne-am gândit că poate fi un experiment cu adevărat distractiv să te joci de-a parfumierul în laboratorul tău de acasă, dimineața, în fața oglinzii. Ce alt obicei mai bun pentru a-ți asigura buna dispoziție încă de la prima oră, explorând acest univers al simțurilor?

3. O piele hidratată menține mai mult timp mirosul de parfum. Când vine vorba de a aplica parfumul pe piele, credem că acest ritual ar trebui respectat întocmai precum ne sfătuia Estée Lauder și anume să pulverizăm parfumul în aer și să lăsăm vaporii să cadă natural pe corp. Ritmurile noastre cotidiene ne transmit însă că nu e tocmai timp pentru un astfel de răsfăț, deși parfumul și istoria sa cu siguranță îl merită. În grabă, pulverizăm în special în zonele de puls, dar ai grijă la cantitatea de parfum! Mirosul cu care tu ești deja familiarizată încât să nu îl mai simți, s-ar putea ca pentru ceilalți să devină o reală tortură. Pentru a purta totuși un parfum tare, putem foarte bine să pulverizăm puțin pe păr, așa cum vine un alt sfat de la Olivier Cresp, în loc să învăluim tot corpul în parfum. În orice caz te-ai situa, o piele hidratată va menține mirosul de parfum în corp de-a lungul zilei. Aplică parfumul imediat ce ai făcut duș sau după o cremă hidratantă și ține sticla la o depărtare de corp de 20 sau 25 de cm atunci când pulverizezi pe încheieturi sau gât.

Apă de toaletă pentru femei KENZO, 50 ml

Flirtează cu aromele de mentă și floare de lotus, amestecate cu note fresh de piersică, cedru, mosc alb și piper roz.

Apă de toaletă pentru bărbați KENZO, 50 ml

Prospețimea din pară, prună și migdale, combinată cu notele florale de iasomie și tuberoză, toate acompaniate de vanilie; un parfum captivant de care te vei îndrăgosti.

Apă de toaletă pentru femei MOSCHINO Cheap&Chic, 30 ml

Conține note fresh de citrice și coacăze roșii, prin combinația florală de lăcrămioare, rogoz și trandafir de ceai, prin scorțișoară și lemn prețios.

4. Parfumurile au un rol terapeutic. Cu zecile de selfie-uri în lavandă care ne-au umplut rețelele sociale zilele acestea, chiar și pozele de la ieșirile recente la munte cu prietenii sau familia, ne aducem încă o dată aminte de puterea vindecătoare a naturii și cât de mult ne relaxează astfel de escapade. Dat fiind că petrecem tot mai mult timp în fața computerului, să căutăm plăcerea în plimbări pe munte pare a fi un obiectiv greu de pus pe lista de priorități. Așa că ce ne mai rămâne pentru fiecare zi în care ne respectăm cu strictețe rutina de viață aglomerată? De la o baie fierbinte în parfumuri lemnoase, la aprinderea unei lumânări cu note pastorale, toate acestea pot induce un sentiment de serenitate și claritate la finalul zilei. Parfumul înglobează acest efect terapeutic care ne duce imediat cu gândul la amintiri plăcute. Vorbim aici de mirosuri universale, dar s-ar putea ca unele specifice să aibă același efect, în funcție de preferințele pentru anumite arome. Așadar, nu e de neglijat puterea vindecătoare a parfumurilor, în sensul că ajută în gestionarea stresului sau cel puțin să înfruntați dificultățile întâlnite în zi cu mai multă încredere.

5. Mirosul de cafea “resetează“ simțul olfactiv. Atunci când testezi parfumuri, de preferat ar fi să nu încerci mai mult de trei unul după altul, altfel nu o să mai poți distinge între esențe. Dar dacă acest lucru nu e posibil – ceea ce, să fim sinceri, nimeni nu se oprește la trei parfumuri – mirosul de cafea neutralizează simțul olfactiv și astfel poți să o iei de la capăt. Cât despre locuri de pe piele pentru a încerca parfumuri, acestea sunt încheieturile mâinilor și părțile interioare ale încheieturilor coatelor.

Acum că ți-am oferit, sperăm noi, un mic impuls în a experimenta când vine vorba de parfumuri, nu îți mai rămâne decât să testezi. La Very&SO ne bucurăm să avem oricând o discuție despre parfumuri și suntem nerăbdători să aflăm cum vezi tu acest univers miraculos al esențelor.

Apă de parfum pentru femei UNGARO, 30 ml

Prospețimea din pară, prună și migdale combinate cu note florale de iasomie și tuberoză, acompaniate de vanilie; un parfum captivant de care te vei îndrăgosti.

Apă de parfum pentru bărbați UNGARO, 30 ml

Un parfum intens bărbătesc și captivant, cu note de lemn și citrice, care îți oferă un plus de încredere în orice moment al zilei.